24 Mayıs Perşembe
Haberler
Tarım Makinaları Can Çekişiyor
Tarih
:
20.11.2009
Kaynak
:
www.gozlemgazetesi.com.tr
Haber Başlığı
:
Tarım Makinaları Can Çekişiyor

Akçiçek, tarım makinalarına uygulanan yüzde 8`lik KDV oranının yüzde 1`e çekilmesi için mücadele ettikleri bu süreçte IMF politikaları doğrultusunda bu oranın yüzde 18`e çıkarılacağı yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, `Tarım nefes alamıyor ve en acil krizi yaşıyor. Bu ağır yük çiftçilerimizi her yıl çok daha ağır taksit yüklerine sokmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimiz borçlarını ödeyememekte ve çok ağır tahsilat sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu ağır durum neticesinde 2008 yılında traktör satışları yüzde 34, biçer döver satışları yüzde 60, pamuk toplama makinalarında yüzde 90`a varan küçülmeler yaşanmaktadır.` şeklinde konuştu.
Traktörler yaşlı
Türkiye`de çalışan 1 milyon 300 bin traktör parkının ortalama yaşının 22 olduğunu vurgulayan Akçiçek, şöyle devam etti: `Her 100 traktörümüzün 15 tanesi 1970`li yıllardan önce satın alınmıştır. Yani Türkiye`de yaşı 35`ten fazla olan 130 bin traktör var. Teknolojinin örneğin dizel motor teknolojisinin her 3 yılda bir sıçrama yaparak geliştiğini göz önüne aldığımızda yaşlı parkımızın ne kadar verimsiz olduğuna hükmetmek zor değildir. Biçer döverlerimizde de durum benzerdir. Ortalama 18 yaşındaki makinalarımızla yaptığımız hasatın ortalama yüzde 15`ini toprakta bırakıyoruz. Bu da rakamla yaklaşık yılda 3 milyon ton buğdaya tekabül ediyor.`
Türk tarımında en büyük yeniliğin dahi çiftçiler arasında duyulmasının 4-5 yıl aldığı örneğinden yola çıkan Akçiçek, Türk tarımının gelişememesinde en büyük nedenin ise ağır KDV yükü olduğunu söyledi. Akçiçek, `Avrupa Birliği`ne tam üye olan Bulgaristan ve Romanya`da bu nedenle park yenileme projeleri yürülüktedir. Nitelikli makine elde edinmek isteyen çitçiler yüzde 50 oranında hibe desteği almaktadırlar.` diye örnek verdi.
GELİR 6 KAT AZALDI VERGİ İSE AYNI
Geçtiğimiz yıl traktör ve tarımsal makinaların finansal kiralama ile edinmelerinde uygulanan KDV`nin önce yüzde 1`den 18`e çıkarılıp yüzde 8`e düşürüldüğünü dile getiren Akçiçek, Avrupa çiftçisinden 6 kat daha az geliri olan Türk çiftçisinden aynı KDV oranlarını tahsil etmenin altından kalkılamayacak bir yük olduğunu söyledi. Avrupa çiftçisinin kurumsallaşma düzeyine dikkat çeken Akçiçek, `Avrupalı çiftçiler indirilecek ve ödenecek KDV arasındaki farkı yönetebiliyorlar. KDV farkını aylık dönemler bazında ya devlete ödüyorlar ya da alacaklı iseler devletten tahsil edebiliyorlar. Türk çiftçisinin böyle bir kurumsal yapısı olmadığı için satın almalarında ödemiş olduğu KDV tam anlamıyla kendi omuzlarında kalan bir yük oluyor.` dedi.
KRİZİN BEDELİNİ TÜRK ÇİFTÇİSİ ÖDÜYOR
Küresel mali krizin en ağır bedelini Türk çiftçisinin ödediğini ifade eden Akçiçek, şunları söyledi: `Avrupa piyasalarında talebi hızlandırmak üzere kredi faizleri aşağı çekilmektedir. Çeşitli finansman kuruluşlarının euro kredilerine uyguladıkları faiz yıllık yüzde 3,5 düzeyindedir ve 8 yıla kadar vadelendirme yapılmaktadır. Türkiye`mizde ise ne yazık ki çok olumsuz bir dönem yaşanıyor. Euro krediler için faizler yüzde 12-15 mertebesine çıkmıştır ayrıca vadeler en fazla 4 yıla kadar verilmektedir.`



